ترمیم آمالگام
کودکان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند و این به دلیل استفاده از شیشه شیر، پستونک و همچنین رعایت نکردن درست بهداشت دهان و دندان و مصرف شکلات می باشد. در صورتی که دندان های شیری کودک شما خراب شود باید به دندانپزشکی اطفال مراجعه کنید و بنا به صلاح دید دندانپزشک دندان های کودک را پر کنید.در کودکان توصیه میشود که به جای کشیدن دندان، از پرکردن استفاده شود. با پر کردن دندان ها این امکان را فراهم می سازید که دندان های دائمی در شرایط سالم رشد کنند. دندان پزشکان برای کودکان از ترمیم آمالگام استفاده می کنند و دندان ها را با این مواد پر می کنند. در این مقاله می خواهیم به ترمیم دندان با آمالگام بپردازیم. با ما همراه باشید.
دندان درد در کودکان
کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض خرابی و پوسیدگی دندان قرار دارند و در صورت بروز عفونت مشکلات جدی تری برای کودک رخ می دهد که شامل درد زیاد و در نتیجه بد خوابی در طول شب و حواس پرتی در درس خواهد بود. در صورتی که دندان های کودک دچار مشکل شدند باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
این مراجعه زود هنگام موجب سلامت دندان های شیری کودک می شود و همچنین از پیشرفت پوسیدگی و عفونت ریشه دندان جلوگیری می کند. برای جلوگیری از آسیب بیشتر دندان ها را با مواد مخصوص پر می کنند و به نوعی ترمیم دندان انجام می شود. در دندانپزشکی برای ترمیم دندان از آمالگام و کامپوزیت استفاده می شود و ما می خواهیم بیشتر در مورد ترمیم دندان با آمالگام صحبت کنیم.
ترمیم دندان با آمالگام
همانطور که گفته شد مواد پر کننده و ترمیم دندان دو نوع است که شامل آمالگام و کامپوزیت می باشد. که می خواهیم به ترمیم دندان با آمالگام بپردازیم.
آمالگام از چند فلز تهیه شده است که شامل فلزات نقره، مس و قلع می باشد همچنین از عنصر جیوه نیز در این مواد ترمیم کننده استفاده شده است. تمامی ترکیب ها دوام و استحکام بالایی دارند و در کنار یکدیگر پایداری بیشتری خواهند داشت. این مواد بیش از ۱۸۰ سال است که در صنعت دندانپزشکی استفاده می شود و سوال مهم در مورد آن تاثیر عنصر جیوه در بدن است که می توان گفت در کودکان، بزرگسالان و مادران شیرده جیوه هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. پس با اطمینان می توان گفت که جیوه موجود در مواد ترمیم کننده آمالگام اصلاً خطرناک نیست.
از جمله مزایای آمالگام می توان به موارد زیر اشاره کرد.
استحکام و پایداری بالایی دارد و مناسب برای دندان های آسیا می باشد و همچنین در کودکانی که دندان قروچه انجام می دهند مناسب است.
عمر و ماندگاری این مواد زیاد است و حداقل زمان ماندگاری آن ۱۰ سال می باشد.
به خوبی درزها را مهر و موم می کند و هیچ گونه شکافی وجود نخواهد داشت که باکتری ها درون آن تجمع کنند و پوسیدگی ایجاد نمایند.
معایب
البته ترمیم دندان با آمالگام معایبی نیز دارد که عبارتند از:
رنگ آن فلزی است و به دلیل ظاهر آن اکثر افراد از آن استفاده نمی کنند.
خاصیت رسانایی بالایی دارد و انتقال سرما و گرما بیشتر می باشد و در هنگام خوردن غذاهای گرم و سرد حساسیت ایجاد می شود. (این حساسیت زیاد گذرا است و بعد از مدتی برطرف می شود).
برای اینکه مواد ترمیم کننده آمالگام در دندان قرار بگیرد باید دندان ها بیشتر تراش بخورند.
چگونگی پر کردن دندان کودکان با آمالگام
ترمیم کننده آمالگام در ابتدا ماده ای نرم می باشد که بعد از تراش دادن دندان ها و آماده کردن حفره گیر دار مواد نرم آمالگام درون آن قرار می گیرد و بعد از ۲۴ ساعت که مواد پر کننده انبساط پیدا کرد در جای خود قرار می گیرد و کل حفره را می پوشاند. لازم است بدانید که در هنگام ترمیم کردن دندان با آمالگام برای کودکان بین دیواره دندان و مواد پر کننده فاصله ای ایجاد می شود که این فاصله در اثر زنگ زدگی فلز (فلز در مجاورت رطوبت زنگ می زند.) پر می شود و هیچ شکاف و درزی برای ورود باکتری ها و پوسیدگی دوباره دندان وجود نخواهد داشت.
هزینه انجام ترمیم دندان با آمالگام برای کودکان
این مواد ترمیم کنندگی قیمت کمتری نسبت به کامپوزیت دارد اما از استحکام بالایی برخوردار است و در خوردن غذاهای سفت و سخت هیچ مانعی وجودندارد و غذا به خوبی جویده می شود. همچنین استفاده از این مواد از تجمع باکتری ها در کنار دندان و پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند.
جمع بندی نهایی
پوسیدگی در کودکان بیش از بزرگسالان می باشد و این به دلیل استفاده زیاد از مواد قندی، شکلات ها و بهداشت بد می باشد. دندان خراب درد زیادی ایجاد می کند و در نتیجه بر روی تغذیه فرد تاثیر می گذارد، در گفتار کودک مشکل ایجاد می کند و دندان های دائمی به خوبی رشد نخواهند داشت.
پر کردن دندان شیری بهترین راه حل برای جلوگیری از درد می باشد و می توان دندانی سالم داشت و عمل جویدن و … به درستی انجام شود. دو نوع مواد پر کننده وجود دارد که شامل آمالگام و کامپوزیت است. آمالگام از عنصر مایع جیوه و سه فلز قلع، مس و نقره ساخته شده است که دوام و استحکام بالایی دارد و بیشتر برای دندان های آسیا استفاده می شود تا عمل جویدن به خوبی انجام شود.
از جمله مزایای این مواد ترمیم کننده می توان به پوشاندن درزها برای جلوگیری از تجمع باکتری، ماندگاری بالای ۱۰ سال، دوام بالا و … اشاره کرد. همچنین از معایب آن می توان به رنگ نقره ای و ظاهر آن، خاصیت رسانایی بالا و تراش خوردن بیشتر دندان اشاره کرد.
هزینه کامپوزیت بیشتر از امالگام می باشد و همچنین استحکام و دوام آمالگام بسیار زیاد می باشد و نباید به زیبایی چندان توجهی نمود چون برای دندان های آسیایی زیبایی زیاد اهمیت ندارد.