کشیدن دندان
دندان های انسان در ابتدا به شکل شیری و موقت رشد می کنند. بر خلاف تصور افراد که گمان می کنند دندان های شیری ریشه ندارند و به همین علت مراقبت از آنها اهمیت زیادی ندارد، باید بگوییم که دندان شیری از سری دندان های مهم انسان است. این دندان ها همچون دندان های دائمی از تاج، پالپ و ریشه تشکیل شده اند. اما به مرور ریشه ها از بین میروند تا دندان بیفتد و دندان های قوی تر دائمی رشد کنند. با این اوصاف ممکن است تمام مشکلاتی که برای دندان دائمی پیش می آید برای دندان شیری کودکان نیز پیش آید و مجبور به کشیدن دندان کودک شوید.
کشیدن دندان اگر برای دندان های جلو که وقت افتادن آنها رسیده است باشد و یا دندانی که دندان زیرین آن شروع به رشد کرده است باشد، مشکلی ندارد و دندانپزشک سریعا اقدام به کشیدن دندان لق شده و یا مزاحم می کند اما موارد دیگری نیز هستند که به کشیدن احتیاج دارند.
حذف دندان های انتهایی شیری همیشه آخرین راه حل است و هیچ دندانپزشکی اطفالی حاضر به انجام آن در همان مرحله اول نیست و ترجیح دندانپزشکان متخصص اطفال، ترمیم دندان( ترمیم آمالگام و ترمیم کامپوزیت )، پر کردن و روکش دندان به طور موقت است. حتی عصب کشی نیز در این دوران پیشنهاد می شود که می تواند مانع از کشیدن دندان شود. اما گاهی نیز باید دندان کشیده شود و راه حلی برای نکشیدن وجود ندارد. با ما در این مطلب همراه باشید تا دلایل کشیدن دندان و مشکلات آن را بررسی کنیم.
کشیدن دندان
همانطور که اشاره شد اگر تمام راه حل ها را انجام بدهیم اما باز هم نتوانیم دندان را حفظ کنیم، مجبور به کشیدن آن هستیم. در کودکان این مشکل شایع است و به علت عدم رعایت بهداشت از همان دوران نوزادی توسط والدین، این مشکلات شروع میشوند و با افزایش سن بیشتر هم میشود. پوسیدگی دندان موجب درد در دندان کودک میشود و همین امر موجب ناراحتی کودک و والدین می گردد و والدین در صدد رفع آن برمی آیند.
با مراجعه به دندانپزشک، پس از بررسی و معاینه، دندانپزشک می تواند راه حل هایی پیشنهاد دهد. اما در صورتی که دندان راه درمانی نداشته باشد و تحمل درد برای کودک سخت باشد، رای به کشیدن خواهد داد که باز هم تاکید می کنیم به هیچ وجه توصیه اول دندانپزشک نمی باشد و دندانپزشکان پیشنهاد می دهند مراعات بیشتری کنند و با رعایت نکات سلامت دهان و دندان مانع از ایجاد درد شوند و اجازه دهند دندان به مرور و به شکل طبیعی بیفتد.
نکات مهم برای جلوگیری از پوسیدگی دندان
مراقبت از دندان کودکان، تنها بر عهده آنان نیست و والدین نیز در این بین سهم دارند و باید آموزش های لازم را به کودک دهند.
شستن دندان نوزادان بعد از هربار شیر خوردن، دارو خوردن و غذا
مسواک زدن با مسواک های مخصوص از اولین رویش دندان کودک
استفاده از دهانشویه های مجاز کودکان
مسواک زدن مرتب
نخ دندان کشیدن
عدم شکستن تنقلات سفت
ضربه نخوردن به دندان ها
معاینه دوره ای دندان ها توسط دندانپزشک اطفال
این نکات ساده ترین کارهایی هستند که می توان برای سلامت دندان کودکان انجام داد. با اعمال این نکات، می توانید از کشیدن دندان کودکان جلوگیری کنید.
بعد از کشیدن دندان چه کاری باید انجام داد؟
پس از آنکه دندان لق شده کنده شد در همان ابتدا باید به کودک آموزش داد تا با جای دندان بازی نکند. زیرا ممکن دندان بعدی که قصد رویش دارد، کج بشود. همچنین رعایت بهداشت بسیار مهم است و حتما باید از روز دوم شروع به مسواک زدن کند.
اما در مورد دندان هایی که نباید کشیده می شدند اما به علت وخامت اوضاع مجبور به حذف آنها شده اید یک راه حل برای اینکه دندان های دیگر فضای ان را اشغال نکنند وجود دارد. استفاده از فضانگهدار برای کودکان بسیار مرسوم است و با این وسیله، فضای بین دو دندان تا زمان مناسب رویش دندان دائمی اشغال نمیشود.
فضانگهدار ها در دو نوع متحرک و ثابت هستند و با توجه به تعداد دندان ها و نوع دندان و سن کودک یکی از آنها انتخاب میشود و تا رویش اولین جوانه از دندان دائمی، در دهان باقی می ماند.
در صورت ترس بیش از حد کودک چه باید کرد؟
یکی از مشکلات والدین با فرزندان خود، ترس آنها از مراجعه به دندانپزشکی است. این مشکل اگر حاد نباشد به راحتی توسط دندانپزشک اطفال قابل حل است و با توجه به تجربه و دانشی که دندانپزشک دارد، می تواند با روش های خود کودک را راضی به همکاری کند. اما در صورتی که کودک راضی نشود چه؟
در این حالت می توان از دندانپزشکی در خواب یا سدیشن بهره برد. در این روش با آرام بخش فرد به حالت خواب فرو میرود و در حالتی قرار می گیرد که دیگر ترسی نخواهد داشت و به راحتی دندانپزشک می تواند معالجات لازم را برای او انجام دهد.
آیا کشیدن دندان کودکان درد دارد؟
به طور کلی دردی در کودک احساس نمیشود. دندان های شیری که به سادگی کشیده میشوند و برای دندان هایی که کمی سفت تر هستند و موعد کشیده شدن آنها نرسیده است هم دندانپزشک با تزریق بی حسی دندان را می کشد و اجازه نمی دهد کودک دردی را احساس کند. البته احساس کمی فشار کاملا طبیعی است و در کل عملیات دندان کشیدن خیلی زود تمام میشود.
آیا کشیدن دندان کودکان درست است؟
در بعضی مواقع ممکن است دندان تحت شرایط نامناسبی باشد. مثلا دندان لق شده باشد و احتمال این باشد که کودک در خواب دندان را قورت دهد و یا اینکه دندان زیری شروع به رشد کرده باشد و دندان شیری مانع رشد صحیح آن باشد که در این موارد کشیدن دندان لازم است. اما در مواردی همچون پوسیدگی دندان های انتهایی باید با دندانپزشک اطفال مشورت کرد و بهترین گزینه را انتخاب کرد.