چگونگی قطع شیر کودک در زمان مناسب

قطع شیر کودک

کودکان با شیر مادر تغذیه می کنند و در موارد خاص امکان تغذیه با شیر خشک نیز وجود دارد. مادران بعد از مدتی که کودک شروع به خوردن غذای کمکی کرد به فکر قطع شیر کودک می افتند. ما در این مقاله می خواهیم به چگونگی انجام این کار بپردازیم. عدم قطع کردن به موقع شیر مادر، می تواند به دندان ها آسیب برساند و موجب پوسیدگی دندان ها شود که ممکن است منجر به کشیدن دندان و یا نیاز به نرمیم و روکش اطفال و …  شود. با ما همراه باشید.

قطع شیر کودک

برای قطع شیر از روش های مختلفی می توان بهره برد و باید به تدریج این مهم صورت گیرد. به طورکلی بعد از ۶ ماهگی که آغاز خوردن غذای کمکی کودک است می توان این فرآیند را شروع کرد. در این زمان فقط شیر شب را می توان قطع نمود و برای قطع کردن کامل شیر شب باید تا ۱۲ ماهگی که کودک می تواند تمامی غذاها را بخورد صبر کرد. البته سن ملاک نیست و تغدیه و رشد کودک در مرحله اول مهم تر است و در صورتی که رشد خوبی داشته باشد می توان به قطع کردن شیر  اندیشید. در غیر اینصورت رشد کودک به خوبی صورت نمی گیرد.

علل رایج قطع شیر کودک

طبق اصول پزشکی بعد از دو سالگی مادر ملزم به دادن شیر به کودک نمی باشد و هیچ گونه مشکلی برای کودک ایجاد نمی شود و می تواند مواد مغذی لازم را از غذاهای کمکی دریافت کند. از جمله دلایلی که موجب قطع شیر در کودکان می شود می توان به موارد زیر اشاره نمود.

دردناک شدن سینه

سینه مادر در اثر مک زدن کودک دچار زخم و خونریزی می شود. همچنین ممکن است با دندان در آوردن کودک شروع به گاز گرفتن کند که بسیار دردناک است.

بازگشت مادر به سر کار یا تحصیل

مادران شاغل برای اینکه به سر کار خود باز گردند تمایل دارند که شیر را قطع کنند. البته می توان شیر را دوشید و در یخچال نگه داری نمود که پرستار برای شیر دهی  از آن استفاده کند.

بارداری مجدد

بارداری مجدد در دوران بارداری بسیار سخت می باشد و شیر دادن در این دوران برای مادر طاقت فرساست. قطع شیر در این زمان توصیه می شود. همچنین شما می توانید بعد از به دنیا آمدن نوزاد تازه متولد شده کودک دیگر را نیز شیر دهید. هر چه بیشتر پستان مادر مک زده شود شیر بیشتری تولید می گردد.

مصرف دارو

برخی از داروها برای کودک مضر هستند و مادر با مصرف آن در دوران شیردهی به کودک آسیب می رساند. به طور کلی در هنگام مراجعه به پزشک با وی در مورد اینکه کودک شیر خوار دارید صحبت کنید.

چگونگی قطع شیر کودک

قبا از شروع قطع کردن شیر کودک را از نظر ذهنی و جسمی آماده کنید و از رشد صحیح و منابع تغذیه ای کودک اطمینان داشته باشید. در ادامه به فرآیند قطع شیر کودک خواهیم پرداخت.

تشخیص زمان قطع شیر

کودک خود به شما نشان می دهد که زمان قطع  فرا رسیده است. از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

زود به زود گرسنه می شود.

بدون تکیه کردن می نشیند و گردن خود دا نگه می دارد.

غذا را داخل دهان نگه می دارد و با زبان بیرون نمی آورد.

نسبت به غذا خوردن دیگر علاقه نشان میدهد.

در هنگام غذا خوردن دهانش را سریعا باز می کند‌.

با برگرداندن سر به عقب و … سیر شدن خود را نشان می دهد.

با برنامه به پیش روید.

کم کم باید شیر را قطع کرد و نباید با کار دیگر تداخل داشته باشد یعنی در هنگام دندان در آوردن، از پوشک گرفتن و … نباید عمل قطع شیر انجام گیرد. به طور کلی کودکان وقتی تغییری در زندگی آنها رخ می دهد به شیر بیشتری احتیاج خواهند داشت و در صورت خسته و گرسنه نبودن به راحتی با شما همکاری خواهند نمود.

مرحله به مرحله جلو بروید.

شیردهی به کودک را به صورت یکدفعه قطع نکنید و به صورت مرحله به مرحله تعداد دفعات شیر خوردن را کاهش دهید و وقتی کودک با فنجان شیر خوردن را شروع کرد می توانید به طور کامل شیر کودک را حذف کنید و با شیر گاو تغذیه صورت گیرد.

با قطع تدریجی شیر، شیر شما نیز کمتر می شود و درد کمتری را احساس خواهید نمود.

آرامش عاطفی ایجاد نمایید.

کودکان وقتی در حال شیر خوردن هستند از شما آرامش می گیرند و باید به گونه ای دیگر آرامش عاطفی ایجاد کنید. مثلا پشت کودک را ماساژ دهید، لالایی بخوانید و …

کودک به تنهایی غذا بخورد.

به کودک باید اجازه بدهید تا به تنهایی غذا بخورد و مستقل شدن را احساس کند. در این مواقع بهتر است غذاهای انگشتی و فینگرفود در اختیار کودک قرار دهید تا به راحتی بتواند بخورد.

روال شیر دهی را تغییر دهید.

در صورتی که کودک با فنجان یا شیشه شیر  شیر نمی خورد موقعیت مختلف را با آدم های مختلف شروع کنید مثلا از پدرش بخواهید وقتی شما در اتاق هستید یک فنجان شیر به او بدهد و یا موقعیت خود را عوض کنید و به جای اتاق خواب در هال به او شیر بدهید تا بخورد. این روش اگر موفقیت آمیز نبود بعد از مدتی دوباره انجام دهید تا موفق شوید.

مقاومت کودک در هنگام قطع شیر  بعد از اینکه شیر مادر را از کودک بگیرید تا چند روز مقاومت می کند و با گریه کردن می خواهد به او شیر بدهید. در اینجا شما باید حس مادرانه و بد خود را دور کنید و همانند کودک بر تصمیم خود پافشاری کنید. کودکان در هنگام گرسنه شدن غذا می خورند و اصلا نگران گرسنه ماندن کودک خود نباشید.

جمع بندی نهایی

کودکان باید تا ۶ ماهگی در هنگام شب شیر مادر بخورند و باید کم کم شیر شب از آنها گرفته شود تا خوابی آرام داشته باشند و همچنین دندان آن ها دچار پوسیدگی نشود. به طور کلی تا دو سالگی باید کودک از شیر مادر تغذیه کند تا مواد مغذی لازم وارد بدن او شود. از جمله مشکلاتی که موجب قطع شیر کودک خواهد شد می توان به دردناک بودن سینه، رفتن به محل کار، استفاده از داروهای خاص و بارداری مجدد اشاره کرد. برای قطع شیر ابتدا باید کودک خود را آماده کنید و به مرور تعداد دفعات شیر دهی را کاهش دهید و سپس به طور کل قطع کنید. کودک ممکن است بر روی شیر خوردن مجدد پافشاری کند که در برابر آن مقاومت کنید.

پیام بگذارید