نامنظمی دندان ها با انجام ارتودنسی برطرف می شود اما در صورتی که ناهنجاری رشدی در فک بالا یا پایین مشاهده گردد باید با دستگاه فانکشنال درمان انجام شود. به طور کلی وقتی یک فک رشد کمتری داشته باشد یا اصلا رشد نکرده باشد با کمک ارتودنسی با دستگاه فانکشنال می توان این مشکل را در سنین رشدی برطرف نمود. در این مقاله می خواهیم در مورد ارتودنسی با دستگاه فانکشنال و مزایای آن صحبت کنیم. با ما در ادامه همراه باشید.
ارتودنسی فانکشنال
برای برطرف کردن ناهنجاری های رشدی فک از دستگاهی به نام فانکشنال استفاده می شود که البته نوعی ارتودنسی می باشد که در کنار منظم کردن دندان ها، موقعیت فک بالا و پایین را نیز درست خواهد کرد و ظاهر زیبایی به دندان ها می دهد. ناهنجاری دندان و فک به دو کلاس ۲ و ۳ تقسیم می شود که ناهنجاری کلاس ۲ برای افرادی به کار می رود که فک پایین آنها عقب تر از قک بالایی باشد و به صورت بصری قابل تشخیص است. همچنین ناهنجاری کلاس ۳ نیز به کسانی اطلاق می شود که فک پایین آنها جلوتر از فک بالایی است.
به طور کلی این ناهنجاری ها با انجام ارتودنسی با دستگاه فانکشنال در سنین رشدی قابل درمان می باشد و ظاهر افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین مشکلات تکلم و جویدن غذا را نیز برطرف خواهد کرد. دستگاه فانکشنال موجب تحریک رشد فک می شود و رشد فک را تا حالت نرمال پیش می برد و بیشتر برای کودکان انجام می شود.
ارتودنسی با دستگاه فانکشنال در چه سنی انجام می گیرد؟
درمان تغییر رشد مشکل ناهنجاری فکین و رشد ناصحیح آنها بیشتر در کودکان صورت می گیرد و درمان این مشکلات برای کودکان، با دستگاه های فانکشنال راحت می باشد. زیرا کودک در حال رشد است و می توان به راحتی درمان را انجام داد. برای کودکان بازه سنی خاصی برای درمان با این روش وجود ندارد و نوع جنسیت نیز در این بازه زمانی نقش دارد. در صورتی که کودک شما چه دختر و چه پسر دچار جلو زدگی فک پایین است باید در سن ۷ تا ۸ سالگی حتما درمان را انجام دهید. در صورتی که فرزند شما دچار عقب ماندن فک پایین باشد، باید با توجه به جنسیت درمان را در زمان مناسب و قبل از سنین بلوغ آغاز کرد. به طور کلی کودکانی که در بازه سنی شش تا دوارده سال هستند می توانند از این روش درمانی بهره ببرند. طول درمان ناهنجاری فک بین ۶ تا ۱۲ ماه می باشد و به میزان ناهنجاری بستگی دارد.
انواع دستگاه فانکشنال
ارتودنسی با دستگاه فانکشنال به دو صورت ثابت و متحرک انجام می شود. متخصص ارتودنسی با توجه به شرایط بیمار و نوع و شدت ناهنجاری از یکی از انواع دستگاه های فانکشنال استفاده می کند.
دستگاه هربست
دستگاه هربست از انواع ثابت می باشد که بر روی دندان ها در داخل دهان قرار می گیرد و برای درمان اورجت شدید (فاصله دندان های جلویی بالا و پایین) استفاده می شود(هم پوشانی زیاد دندان های بالا روی دندان های پایین از رشد فک پایین جلوگیری می نماید).
دستگاه مارا
با این دستگاه می توان فک بیمار را به سمت جلو هدایت کرد.
دستگاه تویین بلاک
رشد فک پایین با این دستگاه انجام می گیرد و ناهنجاری اورجت را اصلاح می کند.
دستگاه اکتیویتور
برای تراز کردن فک بالا و پایین مناسب می باشد و مدل مختلفی دارد.
دستگاه بایوتینور
برای افزایش رشد فک پایین مورد استفاده قرار می گیرد و اوربیت را درمان می کند.
فانکشنال متحرک فرانکل
برای تحریک رشد فک پایین از این دستگاه متحرک استفاده می شود که دندان های دائمی فضای مناسب برای رشد را داشته باشند. این دستگاه انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- فرانکل یک که برای اصلاح مال اکلوژن کلاس ۱ و ۲ استفاده می گردد
- فرانکل دو برای درمان اکلوژن کلاس ۲ و گروه های ۱ و ۲ استفاده می شود.
- فرانکل سه برای درمان مال اکلوژن کلاس ۳ استفاده می گردد.
- فرانکل چهار برای درمان ناهنجاری اوربایت مناسب است.
- فرانکل 5پنج برای کسانی که زاویه فک بالا و پایین آنها مشکل دارد مناسب می باشد.
مزایای ارتودنسی فانکشنال
ارتودنسی با دستگاه فانکشنال مزایایی دارد که عبارتند از:
تقارن بین فکین ایجاد می کند و همچنین فضای مناسبی برای دندان ها ایجاد می کند که در نتیجه ساختار صورت و طرح لبخند را درست خواهد نمود.
منظم کردن و رفع ناهنجاری فک ها ثبات خواهد داشت.
از بروز اختلالات مفصل گیجگاهی فکی جلوگیری می کند.
در این نوع درمان امکان نیاز به کشیدن دندان بسیار پایین است.
ابزارهای این نوع ارتودنسی به راحتی تمیز خواهند شد.
ابزارهای ارتودنسی با دستگاه فانکشنال به راحتی قابل نگه داری هستند.
معایب ارتودنسی با دستگاه فانکشنال
این روش درمانی در کنار مزایا یک سری معایبی نیز دارد که عبارتند از:
نیاز به بهداشت زیاد دهان و دندان دارد.
بیمار باید با توجه به خواسته ارتودنتیست عمل کند و با همکاری با ارتودنتیست نتیجه مطلوبی حاصل خواهد شد.
بزرگسالان چگونه می توانند از این دستگاه ارتودنسی استفاده کنند؟
بزرگسالان نمی توانند از دستگاه فانکشنال متحرک استفاده کنند و دو راه بیشتر ندارند یا باید از دستگاه فانکشنال ثابت استفاده کنند(در صورت داشتن سن پایین) یا برای رفع مشکل جراحی فک انجام دهند.
هزینه انجام ارتودنسی با دستگاه فانکشنال
در صورتی که می خواهید ناهنجاری فک و دندان های کودکتان را با این روش درمان کنید بسته به نوع دستگاه استفاده شده قیمت ها متفاوت است. به طور کلی قیمت دستگاه ثابت با متحرک یکسان نیست و تفاوت قیمت وجود دارد.
جمع بندی نهایی
ارتودنسی روشی برای منظم کردن دندان هاست که برای رفع آن می توان از ارتودنسی ثابت و یا ارتودنسی متحرک بهره برد. در صورتی که فک ها نیز دچار ناهنجاری شده باشند و رشد آنها متوقف شده باشد یا رشد کمی داشته باشد می توانند با کمک ارتودنسی با دستگاه فانکشنال مشکل را برطرف کنند. البته این دستگاه مناسب کودکان از ۷ سال به بالاست و تا ۱۴ سالگی جوابگو است. این دستگاه ها دو نوع ثابت و متحرک دارد که هر کدام شامل دستگاه های دیگری هستند و برای کلاس های مختلف کاربرد دارند.
از جمله مزایای این دستگاه ها می توان به تقارن فک ها، ظاهر زیبا، کاهش اختلالات مفصل گیجگاهی و ... می شود. همچنین باید بدانید که در صورتی که به دستور های ارتودنتیست خود به درستی عمل نکنید نتیجه مطلوب را به دست نخواهید آورد. به طور کلی برای درمان ناهنجاری باید ۶ تا ۱۲ ماه از این دستگاه استفاده کنید تا درمان به درستی انجام شود.