ترس کودکان از دندان پزشکی یکی از شایعترین ترسهایی ست که ممکن است برای والدین نگرانکننده باشد. تجربه مراجعه به دندانپزشک برای برخی از کودکان خیلی ترسناک است و به همین دلیل، آنها ممکن است از مراجعه به دندانپزشک اجتناب کنند و این میتواند به مشکلات دندانی جدی منجر شود.
علت ترس از دندان پزشکی در کودکان ممکن است متفاوت باشد. برای برخی کودکان، صدای دستگاههای دندانپزشکی بسیار وحشت آور است. برای بعضی دیگر، احساس درد و ناراحتی مطابق با تجربههای قبلی آنها از دندان پزشکی، میتواند ترس و اضطراب آنها را افزایش دهد.
یکی از راههای کاهش ترس اطفال از دندان پزشکی، آموزش فرایند درمان به آنهاست. برای مثال، والدین میتوانند با کودکان خود در مورد مراحل درمان صحبت کرده و به آنها نشان دهند که چگونه دندانها شسته و بعد ترمیم میشوند.
همچنین، به کودکان میتوان نشان داد که دندانپزشکان دوستداشتنی هستند و مراقبت از دندانهایشان برای آنها مهم است. این روشها میتواند به کاهش ترس کودکان از دندان پزشکی کمک کند.
دلایل ترس کودکان از دندان پزشکی
بسیاری از کودکان ترس و اضطرابی را پیش از ورود به مطب دندانپزشکی دارند که ممکن است باعث شود نسبت به دندانپزشکی احساس ناراحتی و نفرت داشته باشند.
یکی از دلایل ترس کودکان از دندان پزشکی، تجربه درد و عدم آگاهی از روند درمان است. بعضی کودکان ممکن است در گذشته به دلیل مشکلات دندانی دردهای شدیدی را تجربه کرده باشند و این تجربه ممکن است باعث بروز ترس و اضطراب شود. همچنین، یکی از دلایل دیگر ترس کودکان از دندان پزشکی، عدم آگاهی آنها از روند درمان است. کودکان ممکن است با فرآیند درمان و تجهیزات استفاده شده در آن ناآشنا باشند و به همین دلیل احساس اضطراب کنند.
علاوه بر این، فضای بسته و بیروح مطب میتواند یکی از دلایل ترس کودکان باشد. برخی مرکزهای دندانپزشکی ممکن است به دلیل عدم توجه به جذابیت و راحتی بیماران، فضای سردی داشته باشند که باعث بروز ترس و اضطراب فرد می شود.
دلایل دیگر ترس کودکان از دندان پزشکی شامل کنترل نداشتن کودکان بر روی فرآیند درمان، ترس از لغزیدن و فرو رفتن در صندلی دندانپزشکی،احتمال احساس درد، عدم راحتی حین درمان، صداهای وسایل دندانپزشکی، تحریک لب و بافتهای داخل دهان توسط دندانپزشک و یا احساس خفگی در حین پروسه ی درمان دندانپزشکی است.
روش های از بین بردن ترس کودکان از دندانپزشکی
ترس از دندانپزشکی برای کودکان یک مشکل رایج است که ممکن است باعث شود که آنها برای درمان دندان به دندان پزشکی مراجعه نکنند. در اینجا چند روش برای کمک به کودکان در از بین بردن ترس از دندان پزشکی ذکر شده است:
1- اطلاع رسانی: به کودکان باید به طور دقیق و روشن توضیح داد که چه انتظاراتی از درمان دندان دارند، چه کارهایی انجام میشود و چگونه هر کدام از این کارها انجام میشود. اطلاع رسانی صحیح به کودکان کمک میکند تا احساس کنترل بر روی کارها به کودک دست دهد. معرفی وسایل و پروسه ی دندانپزشکی در اغلب اوقات توسط دندانپزشک متخصص کودکان در جلسه ی اول دندانپزشکی انجام می گیرد.
2- ایجاد فضای مطمئن: برای کودکان، ایجاد یک فضای مطمئن، دوستانه و کودکانه در مرکز دندانپزشکی مهم است. این ممکن است با استفاده از تجهیزات کودکانه و بازیها به همراه توضیحات دقیق و روشن صورت گیرد.
3- تجربه کردن: برای کودکانی که ترس دارند و به سن تکاملی مناسب رسیده اند، شاید بهتر باشد ابتدا به عنوان شاهد درمان دیگر کودکان هم سن و سال به مطب مراجعه کنند. این کار آنها را با فرآیند درمان آشنا میکند و به آنها کمک میکند تا بتوانند اعتماد به نفس خود را افزایش دهند.
4- پاداش دادن: تحریک کودکان با پاداش میتواند خیلی مؤثر باشد. به عنوان مثال، به کودکان پس از درمان پاداشی مانند یک جایزه بدهید.
5- استفاده از تکنولوژی: تکنولوژی امروزی میتواند برای کاهش ترس کودکان از دندان پزشکی کاربرد داشته باشد. به عنوان مثال، استفاده از سیستمهای واقعیت مجازی میتواند کودکان را در جریان فرآیند درمان قرار دهد و به آنها کمک کند تا ترس خود را کنترل کنند.
به طور خلاصه، با اطلاع رسانی صحیح در مورد پروسه ی دندانپزشکی، ایجاد فضای دوستانه و کودکانه، تجربه دندانپزشکی بدون درد، پاداش دادن و استفاده از تکنولوژی میتوان به غلبه بر ترس از دندانپزشکی و بهبود بهداشت دندان کودکان کمک نمود. همچنین، برای کودکانی که از ترس شدیدی رنج میبرند، بهتر است با دندانپزشکان متخصص درمان رفتاری کودکان مشورت کنند. این نوع درمان ممکن است شامل تمرینات آرامش برای کودک، ایجاد شرایط محیطی مناسب، توضیحات درست و دقیق در مورد درمان و ایجاد ارتباط قوی با کودک باشد.کودکانی که موفق به کنترل ترسشان در دندانپزشکی نمی شویم را میتوان با بیهوشی یا آرامبخشی درمان نمود.
در نهایت، برای کاهش ترس کودکان از دندانپزشکی، مهم است که والدین، خانواده یا مربیان کودک طوری باشند که مثبت فکر کنند و به آنها احساس امنیت و راحتی بدهند. با ترغیب کودکان به تجربه و انجام فعالیتهای خلاقانه و مفرح، آنها را به سمت افزایش اعتماد به نفس و کاهش ترس هدایت کنید.