امکان داشتن دندان نهفته در انسان های بالغ وجود دارد. بیشتر دندان های نیش در معرض نهفتگی قرار دارند. به طور کلی نهفتگی دندان های نیش به دلیل عدم وجود فضای کافی برای رویش می باشد و در نتیجه با انجام ارتودنسی می توان آن را درمان کرد. در این مقاله می خواهیم به ارتودنسی دندان نهفته بپردازیم. با ما همراه باشید.
دندان نهفته نیش
دندان نیش جزو آخرین دندان هایی است که می روید و به طور کلی در سن یازده تا دوازده سالگی که دندان های شیری کاملا افتاده اند، دندان نیش رویش می کند و به دلیل اینکه دندان آخر است عدم وجود فضای مناسب موجب نهفته بودن آن می شود. این دندان ها ریشه بلندتری از سایر دندان ها دارند و همچنین از مقاومت بالایی نیز برخوردار هستند. برای زیبایی هر چه بیشتر لبخند دندان های نیش بسیار مهم می باشند.
افرادی که دندان های بزرگی دارند اما فک آنها کوچک است بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند و می توانند با انجام ارتودنسی دندان نهفته مشکل را برطرف نمایند. وقتی دندان در لثه پنهان شده باشد باید حتما با کمک ارتودنسی یا جراحی آن را درمان نمود.
برای جلوگیری از این مشکل بهتر است زودتر دندان های نیش شیری کشیده شود تا فضای مناسب وجود داشته باشد و دندان جدید در محل مناسب خود بروید.
وضعیت دندان نهفته
وقتی فضای مناسبی برای رویش دندان نیش وجود نداشته باشد، دندان به صورت نهفته در لثه قرار می گیرد و با انجام عکس های رادیوگرافی متوجه وجود دندان نیش در ناحیه زیر بینی و حتی زیر چشم خواهیم شد. برای رفع این مشکل به وجود آمده باید ارتودنسی دندان نهفته انجام شود. به طور کلی با انجام ارتودنسی می توانید فک بالا را بزرگتر کنید که فضا برای دندان نیش فراهم شود و در داخل قوس قرار گیرد.
انواع نهفتگی دندان
همانطور که می دانید نهفته بودن دندان ها به دلایل مختلفی رخ می دهد و از جمله انواع نهفتگی می توان به نهفتگی لبیال و نهفتگی پاتال اشاره نمود.
نهفتگی لبیال
در این نوع نهفتگی دندان، دندان به سمت گونه رشد کرده است و دلیل اینکه فضای لازم در فک وجود نداشته، نتوانسته است از لثه خارج شود و در نتیجه دندان نیش دچار نهفتگی شده است.
نهفتگی پالاتال
در این نوع نهفتگی، دندان به سمت داخل دهان می باشد و به دلیل انحراف در مسیر رویش از لثه خارج نمی شود.
این نهفتگی دندان همانند دندان عقل با کشیدن برطرف نمی شود و باید حتما با ارتودنسی و جراحی درمان شود.
چگونگی انجام ارتودنسی دندان نهفته
قبل از انجام درمان باید نوع نهفتگی، زاویه نهفتگی و سن بیمار مورد بررسی قرار گیرد و همانطور که گفته شد باید فک بالا را باز و بزرگ کنند تا دندان در داخل قوس قرار گیرد. بر روی دندان ها سیم ارتودنسی قرار می گیرد. عملکرد سیم اینگونه است که فک بالا را باز می کند و پس از ایجاد فضا و برش در لثه دندان را کم کم با کش خارج می کند و بر روی فک قرار می دهد و دیگر دندانی نهفته نخواهید داشت. با دستگاه ارتودنسی در هر ماه یک تا دو میلیمتر دندان به سمت بالا هدایت می شود و به مرور بعد از چند ماه در جای خود و بر روی فک قرار خواهد گرفت.
در صورتی که دندان موقعیت عمودی یا مایل داشته باشد به راحتی می توان ارتودنسی کرد. اما ارتودنسی دندان هایی که به صورت افقی رشده نموده اند، به سختی امکان پذیر است و ممکن است موجب لق شدن دندان های کناری شود.
عوارض عدم انجام ارتودنسی دندان نهفته
در صورتی که با انجام درمان ارتودنسی، دندان نیش نهفته درمان نشود ممکن است متناسب با سن، مشکلاتی نظیر کیست و تومور در ناحیه دندان نیش مشاهده شود و همچنین در سنین بالا به دلیل کاهش انعطاف پذیری فکین امکان بروز کیست و تومور فکی وجود داشته باشد. همچنین امکان صدمه دیدن ریشه دندان های مجاور نیز وجود دارد و موجب خرابی دندان ها می شود. حتی نهفتگی دندان موجب سایش زود هنگام دندان های دیگر نیز خواهد شد. عدم زیبایی دهان و لبخند نیز از جمله مشکلاتی است که دندان های نیش نهفته برای شما ایجاد می کنند.
هزینه انجام ارتودنسی دندان نهفته
عوامل زیادی بر روی قیمت ارتودنسی دندان نیش نهفته نقش دارند که این عوامل شامل سن بیمار، میزان نهفتگی دندان نیش، نیاز یا عدم نیاز به کشیدن دندان و مسیر رشد دندان نهفته می باشد. به طور کلی در صورت تشخیص داشتن دندان نهفته باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا پس از انجام بررسی های لازم برآورد هزینه صورت گیرد.
جمع بندی نهایی
افراد ممکن است به دلیل فضای ناکافی برای رویش دندان، دندان های نیش نهفته داشته باشند. گرچه امکان نهفته بودن هر چهار دندان نیش وجود دارد اما این حالت نادر می باشد. به طور کلی وقتی دندان نیش فضای کافی برای رشد نداشته باشد و نتواند از لثه خارج شود باید با انجام ارتودنسی دندان نهفته آن را درمان کرد. برای انجام این کار، فکی که دندان نهفته در آن قرار دارد باز و بزرگ شده و یا از آن دندان کشیده می شود و با جراحی لثه روی دندان برداشته شده و به صورت تدریجی، دندان پنهان خارج می گردد. در صورتی که درمان صورت نگیرد امکان بروز مشکلاتی چون کیست و تومور در ناحیه دندان، آسیب به ریشه دندان های کناری، سایش دندان و … وجود دارد. هزینه انجام ارتودنسی نیز به سن بیمار، وضعیت رویش دندان و … بستگی دارد. باید بدانید که گاهی اوقات دندان های نیش نهفته همانند دندان های عقل کشیده می شوند و گاهی اوقات نیاز به درمان با جراحی و ارتودنسی دارند.