ارتودنسی نامرئی چیست و چه کاربردی دارد؟

ارتودنسی نامرئی چیست و چه کاربردی دارد؟

ارتودنسی روشی در دندانپزشکی است که برای مرتب کردن دندان نامنظم و ناهماهنگ استفاده می شود و با گذراندن یک دوره می توان دندان ها در جای خود ثابت نگه داشت. ارتودنسی به دو نوع معمولی و  نامرئی تقسیم می شود که در ارتودنسی نامرئی براکت ها و سیم ها شفاف هستند و دیده نمی شوند. در این مقاله می خواهیم در مورد ارتودنسی نامرئی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی شفاف یا همان نامرئی بیشتر مد نظر بزرگسالان می باشد و برای افراد شاغل که دوست ندارند بریس ها قابل مشاهده باشد استفاده می گردد. البته تشخیص دندانپزشک در این امر بسیار مهم می باشد و برای افراد خاصی این نوع ارتودنسی انجام می گردد‌.

انواع ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی به دو قسمت ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک تقسیم می شود که هر دو دارای زیر مجموعه های دیگر هستند.

ارتودنسی نامرئی ثابت به دو دسته ارتودنسی نامرئی لینگوال و ارتودنسی با براکت های سرامیکی تقسیم می شود. همچنین ارتودنسی نامرئی متحرک نیز به ارتودنسی با الاینرهای شفاف(بدون سیم) تقسیم می شود که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.

ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال در پشت دندان قرار می گیرد و در ظاهر چیزی پیدا نیست و با نام ارتودنسی مخفی نیز شناخته شده است.

ارتودنسی ثابت با براکت سرامیکی

در این نوع از ارتودنسی از براکت های سرامیکی استفاده می شود که شفاف هستند و به دلیل همرنگ بودن با دندان ها مشخص نخواهند بود. همچنین سیم ها نیز شفاف هستند و جایگزین مناسبی برای براکت های فلزی هستند. البته باید بدانید که این نمونه برای کودکان استفاده نمی شود و بیشتر برای بزرگسالان مناسب است.

ارتودنسی متحرک با الاینرهای شفاف (بدون سیم)

ارتودنسی با الاینرهای شفاف که با نام های دیگری چون ارتودنسی بدون پلاک، ارتودنسی با پلاک شفاف شناخته می شود که متحرک است و هر وقت بخواهید می توانید آن را بردارید یا در دهان قرار دهید. در طول شبانه روز فقط ۲ تا ۴ ساعت می توان این ارتودنسی ها را جدا کرد. به طور کلی وقتی می خواهید غذا بخورید یا مسواک بزنید الاینرهای شفاف را بر می دارید و دوباره بر روی دندان ها قرار می دهید.

مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی

مزایا

در ظاهر چیزی مشخص نیست.

نمونه متحرک قابل برداشتن و گذاشتن است.

طرح لبخند زیبا ایجاد می کند‌.

و …

معایب ارتودنسی نامرئی

برای دندان هایی که ناهنجاری های متوسط تا سبک دارند مناسب است.

امکان گم شدن پلاک ها وجود دارد.

هزینه بالایی نسبت به دیگر انواع ارتودنسی دارد.

امکان گم شدن پلاک وجود دارد 

چگونگی انجام ارتودنسی نامرئی

انجام ارتودنسی شفاف نیز همانند ارتودنسی معمولی می باشد و در ابتدا از دهان بیمار قالب گیری صورت می گیرد که با کمک اسکنر انجام می شود و وضعیت دهان به صورت سه بعدی در یک فایل کامپیوتری ذخیره می شود. بعد از انجام شبیه سازی حرکت دندان ها مشخص خواهد شد و وضعیت نهایی و وضعیت اولیه با هم مقایسه می گردد. سپس دندان ها را بر روی هم منطبق می کنند و میزان حرکت دندان را مشخص خواهند نمود‌. سپس بر اساس حرکات دندانی مورد نیاز  پلاک های شفاف مناسب ساخته می شود.

کارهای انجام شده به یک پرینتر سه بعدی ارسال می شود و پرینتر با پرینت کردن مرحله اول، بر روی آن یک پلاک متحرک شفاف درست می کند که به بیمار تحویل داده می شود. سپس شروع به پرینت مرحله دوم می کند و همینطور جلو می رود‌. به طور کلی اگر قرار بر ده مرحله باشد باید ده پلاک تحویل فرد داده شود.

هر پلاک باید یک تا دو هفته بر روی دندان قرار بگیرد تا در هر مرحله حرکت دندان حدود ۰.۲ میلی متر باشد. وقتی تمام پلاک ها استفاده شد دندان ها در جای خود قرار گرفته اند و دیگر نیازی به ارتودنسی با سیم نیست‌. به طور کلی تعداد مراحل به میزان نامنظمی و پیچیدگی مشکلات دندانی بستگی دارد.

مراقبت از ارتودنسی نامرئی

پلاک های ارتودنسی نامرئی در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن قابل برداشتن هستند اما برای نوع لینگوال و سرامیکی باید یک سری مراقبت هایی صورت گیرد که عبارتند از:

  • استفاده از مسواک نرم تا کثیفی و پلاک ها را از روی براکت ها بردارد‌.
  • نخ دندان کشیدن منظم
  • مراجعه به دندانپزشک برای بررسی براکت ها

هزینه ارتودنسی نامرئی

هزینه ارتودنسی دندان متناسب با نوعی که انتخاب می کنید متفاوت است و چه بسا هزینه ارتودنسی نامرئی دندان بیشتر از نوع معمول ارتودنسی است و از جمله عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت آن می توان به میزان حاد بودن مشکل دندان، درمان یک فک یا هر دو فک، طول دوره درمان و نیاز به لوازم و دستگاه های اضافی اشاره کرد‌.

جمع بندی

برای منظم کردن و یکدست کردن دندان های کج و نامرتب می توان از روش ارتودنسی استفاده کرد که انواع مختلفی دارد که شامل ارتودنسی معمولی (براکت فلزی) و ارتودنسی نامرئی هستند و ارتودنسی نامرئی به دو گونه ثابت (لینگوال و براکت سرامیکی) و متحرک (ارتودنسی با الاینرهای شفاف) تقسیم می گردد‌.

از جمله مزایای ارتودنسی شفاف می توان به مخفی بودن آن و امکان برداشتن و گذاشتن الاینرهای متحرک اشاره کرد. البته این روش معایبی نیز دارد که عبارتند از: گم شدن پلاک ها، هزینه بالای ارتودنسی نامرئی و ‌.‌‌.‌. . هزینه درمان ارتودنسی متناسب با میزان نامنظمی دندان ها، نوع ‌ارتودنسی، درمان یک فک یا دو فک، طول دوره درمان و استفاده از دستگاه ها و ابزار سنجیده می شود.

پیام بگذارید