درمان ریشه دندان کودکان چگونه انجام میشود؟

درمان ریشه دندان کودکان چگونه انجام میشود؟

درمان ریشه دندان یا عصب کشی دندان از جمله راه های درمان درد دندان می باشد. به طور کلی دندان های کودکان نیز همانند بزرگسالان دارای ریشه، تاج، عروق خونی و عصب می باشند و امکان پوسیدگی آن ها بسیار زیاد است و در صورت پوسیدگی باید همانند بزرگسالان ابتدا عصب کشی صورت گیرد تا درد و عفونت، کودک را اذیت نکند و مشکلات دیگری به وجود نیاورد. در این مقاله می خواهیم در مورد درمان ریشه دندان های کودکان با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

پوسیدگی دندان های شیری

رویش دندان شیری کودکان بعد از چند ماه از تولد صورت می گیرد و همانند دندان دائمی دارای ریشه، عصب، عروق خونی و تاج می باشد و به دلیل مصرف زیاد تنقلات، شکلات و دیگر مواد قندی و کربوهیدرات ها توسط کودکان، پوسیدگی دندان شیری خیلی زود رخ می دهد. در صورتی که درمان در زمان مناسب و زود انجام نگیرد عفونت و درد دندان آغاز می گردد و به مرور کل دندان از بین می رود.

درمان ریشه دندانهای  شیری در کودکان

هنگامی که دندان شیری دچار پوسیدگی می شود در کنار دردی که ایجاد می کند ممکن است دچار عفونت نیز شود. عفونت تغذیه کودک، عمل جویدن و ‌‌‌… را به مخاطره می اندازد و تورمی در داخل دهان یا بر روی صورت کودک ایجاد می کند .

اولین دندان های شیری در سن ۶ تا ۷ سالگی شروع به افتادن می کنند. البته این سن فقط برای دندان های جلویی است. در ۱۱ تا 12 سالگی دندان های آسیای شیری خواهند افتاد. باید از دندانهای شیری مراقبت لازم انجام گیرد تا دندان های دائمی به درستی و در جای خود رویش پیدا کنند.

دندانهای شیری به مانند یک فضا نگهدارنده می باشند. وجود پوسیدگی بین دندانی در دندانهای شیری باعث از دست رفتن فضای مناسب برای رویش دندان های دائمی خواهد شد و نتیجتا در آینده کودک ممکن است احتیاج به ارتودنسی پیدا کند.

نشانه های ضرورت درمان ریشه دندان های شیری 

درمان ریشه امر مهمی می باشد و در صورت بروز مشکلات زیر حتما باید انجام گیرد.

  • آبسه کردن دندان
  • درد دندان در شب
  • درد دندان به طور شدید و خود به خود
  • پوسیدگی عمیق نزدیک به عصب با تشخیص رادیوگرافی
  • درد شدید دندان در هنگام جویدن غذا یا درد هنگام لمس دندان
  • حساس شدن گره های لنفاوی و دردناک شدن آن ها
  • شکستگی در دندان که باعث باز شدن عصب شود
  • لقی همراه با درد دندان
  • التهاب یا قرمزی دور دندان آسیب دیده
  • پوسیدگی و تخریب شدید دندان

 درمان ریشه دندان های شیری

برای عصب کشی دندان شیری شرایطی وجود دارد که به آنها باید توجه کرد. این شرایط عبارتند از:

سن کودک، میزان آسیب یا عفونت دندان، سلامت و حال عمومی کودک، موقعیت مکانی دندان آسیب دیده، زمان افتادن طبیعی دندان شیری، میزان گسترش عفونت به داخل استخوان.

وقتی ریشه ی دندان شیری هنوز در اثر عفونت تحلیل نرفته می توان آن را درمان کرد اما در صورتیکه ریشه ی دندان شیری دچار تحلیل شده باشد نمیتوان دندان را حفظ کرد و باید آن را کشید. دندانهای جلویی شیری عمر کوتاهتری نسبت به دندانهای آسیایی شیری دارند و بنابراین ترمیم دندان های جلویی اهمیت کمتری دارد اما باید بدانید در ظاهر کودک نقش مهمی دارند و سلامت آنها اعتماد به نفس او را افزایش می دهند. به طور کلی با از دست دادن دندان های جلویی شیری بعد از دو سالگی مشکل ارتودنتیک و فضا رخ نمی دهد، اما دندان های عقبی شیری باید حتما فضایشان حفظ شود.

انواع عصب کشی دندانهای شیری در کودکان

درمان ریشه دندان کودکان به دو روش صورت می گیرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

پالپوتومی

وقتی به طور کامل پالپ دندان آسیب ندیده باشد فقط لازم است پالپ آسیب دیده و عفونی که در تاج دندان وجود دارد را قطع و خارج کرد. سپس دندانپزشک موادی در ناحیه تاج دندان قرار می دهد و در آخر با روکش استیل ضد زنگ یا مواد ترمیمی دیگر آن را ترمیم و بازسازی می کند.

پالپکتومی

وقتی پالپ داخل ریشه های دندانهای شیری عفونی شده باشد و بیشتر پالپ دندان آسیب دیده باشد، دندانپزشک کل بافت پالپی دندان را خارج می کند و تمامی کانال ها را تمیز و با مواد مخصوص پر می کند. در آخر با روکش مناسب دندان را روکش می کند تا دچار شکستگی نشود و یا در صورتیکه ساختار باقیمانده دندان کافی باشد حفره ی دندان را با مواد ترمیمی پر می کند.

اگر آسیب رسیده به پالپ بسیار زیاد و کل آن را درگیر کرده باشد به طوریکه انتشار عفونت به داخل استخوان اطراف دندان شدید باشد ، دندانپزشک چاره ای به جز کشیدن دندان ندارد و برای جلوگیری از رشد نامنظم دندان ها از فصا نگهدارنده باید استفاده کرد.

نحوه انجام عصب کشی دندان های شیری در کودکان

در ابتدا باید میزان پوسیدگی مشخص گردد که با عکس رادیوگرافی امکان پذیر است و سپس دندان توسط دندانپزشک متخصص اطفال باید عصب کشی شود.

برای انجام عصب کشی، ابتدا دندان پوسیده شده بی حس می گردد و بعد از اینکه پوسیدگی دندان برداشته شد عصب آن نیز به یکی از دو روش ذکر شده خارج و خمیر مخصوص در داخل کانالهای دندان قرار داده می شود و نهایتا دندان شیری ترمیم یا روکش خواهد شد.

بعد از درمان ریشه دندان، داشتن درد تا 3-4 روز کاملا طبیعی است. در صورت وجود درد می توان به کودک مسکنی مانند استامینوفن داد. همچنین اگر آنتی بیوتیک تجویز شده است باید به موقع مصرف گردد.

چگونگی جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک

پوسیدگی دندان در کودکان به دلیل مصرف زیاد مواد قندی و کربوهیدرات و همچنین مسواک نزدن مرتب رخ می دهد. به طور کلی با رویش اولین دندان حتما کودک باید به دندانپزشکی مراجعه کند تا وی مراقبت های لازم را به والدین او آموزش دهد تا از پوسیده شدن دندان کودک جلوگیری شود.

والدین باید بر مسواک زدن دندان های کودک نظارت داشته باشند و از نحوه درست مسواک زدن مطمئن شوند. حتی تا سن 7-8 سالگی وظیفه ی مسواک زدن به عهده ی پدر و مادر است زیرا کودکان فقط دندان های جلویی را مسواک می زنند در حالیکه دندان های پشتی به دلیل مسواک زدن نادرست بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند.

استفاده از دهانشویه و نخ دندان نیز  از تجمع باکتری ها و پوسیدگی دندانها جلوگیری می کند.

جمع بندی نهایی

کودکان نیز همانند بزرگسالان دچار پوسیدگی دندان های شیری می شوند و حتی بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند. در صورتی که دندان کودک پوسیده شده باشد و آسیب وارده به پالپ دندان رسیده باشد، دندان کودک به درد می افتد و ممکن است عفونت کند. به طور کلی در صورت پوسیدگی و رسیدن آسیب به ریشه باید حتما درمان پالپ(عصب کشی) صورت گیرد.

پیام بگذارید